POZOR! Nepleťte si odporové kabely se samoregulačními

Co je to a jak funguje samoregulační kabel?

Topný element samoregulačního kabelu tvoří speciální, teplotně závislý polymerový materiál. Když okolní teplota kabelu klesá, jádro se mikroskopicky smršťuje, čímž se zvyšuje počet elektrických vodivých cest a kabel začíná více topit. Naopak, pokud okolní teplota stoupá, jádro se začíná roztahovat a počet elektrických vodivých cest se snižuje a kabel snižuje svůj výkon.

  • Samoregulační kabel tak mění svůj výkon v závislosti na teplotě okolí, což přináší i značné úspory energie
  • Samoregulační kabel se nemůže přehřát a poškodit tak potrubí či izolaci
  • Samoregulační kabel lze díky své paralelní konstrukci téměř libovolně zkracovat a větvit

Odporový kabel nemůže být samoregulační kabel

Někteří prodejci prodávají jednoduché hotové topné okruhy, které se snaží nazývat samoregulačními. Jedná se o běžné odporové kabely, které mají v koncovce nebo spojce vestavěný primitivní bimetalový termostat. Hlavní rozdíly a nedostatky tohoto hobby řešení jsou:

  • Odporový kabel se na rozdíl od samoregulačního kabelu přehřívá a v případě neodpovídající instalace se může přepálit a v případě plastových potrubí i poškodit potrubí. To s sebou nese velká rizika.
  • Vestavěné bimetalové termostaty jsou velmi jednoduché s velkou hysterezí. Spínají topný kabel při teplotách cca kolem 3-6°C, ale vypínají topný kabel až při teplotách 9-12°C. U vody se tak v mnoha případech stává, že špatně citlivý termostat sice sepne, ale vypne okruh až při pokročilých jarních teplotách, kdy průměrné teploty jsou nad 12°C a spotřebuje tak velké množství energie.
  • Není možné si ověřit funkčnost takového okruhu jiným způsobem, než odkrytím části s vestavěným termostatem a jejím komplikovaným zchlazováním. To je v mnoha případech nerealizovatelné a nelze tak ověřit funkčnost před nadcházející zimní sezónou.

Hotové topné kabely s termostatem jsou možná vhodným hobby řešením na chalupu, ale pro NE pro ochranu hodnotných technických zařízení!