Hluk a současná bytová výstavba

Co očekáváte od svého dnešního bydlení? Je to sauna, vířivá vana, inteligentní instalace či něco dalšího? Jak tyto věci budete skutečně v dlouhodobém horizontu využívat? Nebo byste chtěli jen klidné bydlení bez zbytečných starostí? Co všichni budeme jistě očekávat je klid a pohodlí. Pod slovem klid si můžeme představit řadu věcí a jednou z nich určitě bude, že nechceme být obtěžováni hlukem a prachem z ulice a od sousedů.

Jednou z nejhodnotnějších a nekomfortnějších věcí, které si můžete ve svém moderním bytě dopřát je tedy ticho. Jak jej ale docílit?

V zimních měsících větráním okny ztrácíme teplo a současně se nám otevřenými okny do interiéru dostává hluk a prach z ulice. Jak se Vám bude spát při otevřeném okně? Obtěžování hlukem města a případným a případným průvanem ani nemluvě. V mnoha případech si lidé za nemalé peníze pořídili vysněné nemovitosti s mnoha vymoženostmi dnešní doby, ve kterých aby si dopřáli vysněného klidu, nemohou pořádně otevřít ani okno.

A právě zde je jeden z nejdůležitějších úkolů vzduchotechniky. Není jím ani tak na prvním místě úspora energií v podobě zpětného zisku tepla (rekuperace), ale je jím zajištění zdravého, čistého a klidného prostředí.

Chceme-li kvalitní prostředí, musíme chtít i kvalitní vzduchotechniku

Chceme-li docílit zmíněného kvalitního a klidného prostředí, musíme zajistit i kvalitní vzduchotechniku. Zde bude na prvém místě skutečně tichá větrací jednotka.

V případě hluku větrací jednotky nás zajímají především dvě hodnoty:

Hluk, který generuje tělo větrací jednotky a který je vyzařován do technické místnosti či tam, kde je větrací jednotka osazena. V dnešních domech s malými technickými místnostmi těsně sousedícími s obytnými místnostmi není mnoho prostoru pro další útlum skrz stěny a dveře. Proto by hluk samotné větrací jednotky měl být co nejmenší.

Hluk, který vydávají ventilátory do potrubí. Ten se dá do značné míry omezit tlumiči hluku. Hlučná jednotka však znamená větší množství tlumičů hluku, která ale znamenají další prostor, kterého není v současných domech nazbyt. Proto i zde vybíráme co nejtišší větrací jednotku, která bude nenáročná na další dotlumení.

Závěr

Uvedený text jsme se snažili psát s trochou nadsázky pro zamyšlení. Za dobu naší 25leté praxe jsme byli mnohokrát svědky toho, že investor postavil za nemalé peníze dům vybavený mnoha „zbytnými“ věcmi, které v důsledku nevyužil a postrádal v něm to nejdůležitější, ticho a příjemné prostředí. Naopak jsme se nesetkali, že by nějaký investor litoval pořízení vzduchotechniky, možná snad že ji mohl realizovat lépe a ve vyšším standardu.

Vzduchotechnika by tedy měla na prvém místě znamenat klidné a zdravé prostředí domu.